Art3Dprint

Art3Dprint is een 3D-printservice voor het printen van objecten voor rapid prototyping, archtitectuurindustrie, kunstdecoratie, hobby en gadgets. Heeft u een eigen ontwerp of idee dan help ik u bij het opmaken van een printbaar bestand. 

 

Wat is 3D-printen?

3D-printen is een soort productietechniek waarmee men op een snelle manier een tastbaar 3-Dimensioneel object kan maken. Deze techniek wordt ook wel eens Rapid Prototyping genoemd. Alhoewel deze techniek nog maar een paar jaar in de belangstelling staat, is deze techniek niet nieuw. De eerste 3D-printer werd in 1986 door het Amerikaanse leger ontwikkeld. Ondertussen zijn er diverse bedrijven die 3D-printers aanbieden. Men kan deze voorgemonteerd of in zelfbouwpakket (DIY) aankopen. Art3Dprint beschikt over een Ultimaker 2+ en een Ultimaker Exetended.

 title=

Hoe werkt een 3D-printer?

Voor men een object in 3D kan printen, heeft men eerst van het te printen object een 3D-tekening nodig. Deze 3D-tekening dient voor de 3D-printer in een leesbaar bestand omgezet te worden. Meestal is dat een .STL bestand. Dit bestand is afkomstig uit de steleolithografie en beschrijft de geometrische vorm van het object in driehoeken. Dit digitale bestand wordt dan in schijfjes gesneden - 'slicen' genoemd - om daarna om te zetten in een stuurcode (G-code) voor de 3D-printer. Nu het bestand klaar is om te printen, heeft men uiteraard materiaal nodig waarmee men het object gaat opbouwen. Bij een klassieke printer noemt men dit inktpatronen, bij een 3D-printer noemt men dit een filament.

 

Diverse soorten filamenten.

PLA (Polylactic Acid) is een filament die grotendeels gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen zoal suikerbieten, tarwe en maïs. Hierdoor is het een stuk milieuvriendelijker dan de andere soorten filamenten. In tegenstelling tot ABS, geeft PLA tijdens het printen een zoete geur af. Met dit filament kan men gedetaileerde en decoractieve objecten printen. PLA is verkrijgbaar in diverse kleuren.

"PLA kleuren" title="PLA kleuren"PLA kleuren

ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen) is een thermoplastische kunststof bestaande uit 1,3-butadieen, styreen en acrylonitril. Deze sterke kunststof die licht buigzaam is kan na het printen eenvoudig bewerktworden. In tegenstelling tot PLA geeft ABS tijdens het printen een onaangename geur af. Dit filament is geschikt voor minder gedetailleerde maar stevige onderdelen die een lange levensduur eisen. De zeer gekende LEGO-blokje zijn uit ABS gemaakt. Dit filament is verkrijgbaar in alle RAL-kleuren.

Metaalfilament is een mengeling van 70% PLA en 30% fijne metalen deeltjes. Hierin bestaan momenteel drie soorten: brons, koper en geel koper. Door de metalen deeltjes is dit PLA 3x zwaarder dan normaal PLA. Na het printen zien de objecten eruit alsof ze door een laser zijn gesinterd met matte afwerking. Door schuren en polijsten zullen de metalen deeltjes beginnen glanzen waardoor het geprinte object het uitzicht verkrijgt van echt brons, koper of geel koper. Deze filamenten worden vooral gebruikt om beelden en sculpturen te printen.

Houtfilament bestaat uit 70% PLA en 30% gerecycleerde houtschilfers. Hoe warmer men print, hoe bruiner de kleur zal zijn. Bij een temperatuur van +/- 180°C wordt het object lichtbruin en bij +/- 240°C krijgt het object een donkerbruine kleur. Objecten die met houtfilament geprint zijn zien er niet alleen houtachtig uit maar ruiken en voelen ook aan als echt hout. Na het printen kan het net als echt hout geschuurd, vernist of geverfd worden. Houtfilament wordt gebruikt voor objecten die een natuurlijke uitstraling wensen.

Kalksteenfilament is een zorgvuldig samengestelde mix van gemalen kalksteen en PLA. Het filament bevat zodanig veel kalksteen dat het meer op steen lijkt dan op kunststof. Hoe hoger de printtemperatuur hoe ruwer het oppervlak zal zijn. Na het printen kan het object geschuurd en geverfd worden. Kalksteenfilament is geschikt voor grote objecten zoals architecturale modellen, sculpturen of objecten die een steenachtige uitstraling wensen.

De maximale afmetingen die onze printer kan printen zijn 223mm (b) x 223mm (d) x 305mm (h). Alle bovenvermelde filamenten kunnen door onze 3D-printer gebruikt worden. Indien u een bepaald kleur van filament wenst aarzel dan niet ons te contacteren.

 

Art3Dprint uw partner in 3D-service.

 

Bronvermelding: www.trideus.be

 

 

Enkele citaten van tevreden klanten.

Technical Design Office betekent voor Petersime het kunnen rekenen op een betrouwbare partner, de welke voldoende flexibiliteit kan bieden om de wensen van onze klanten zo goed mogelijk te helpen realiseren. De kwaliteit van het uitgevoerd technisch tekenwerk is van een hoogstaand niveau, met oog voor detail. (Kurt Haeck - Project & Service Manager - Petersime nv)
Dit tekenbureau kan een bouwplan goed uitwerken en heeft voldoende technisch inzicht in de bouwsector. Tevens zijn zij bereid tot dialoog om de wensen te kunnen verwerken in hun goed uitgewerkte en overzichtelijk getekende plannen. (Architect Coolens Luc)
Voor de verbouwing van onze boerderij, stootten we op het tijdsgebrek van onze architect om plannen voor de bouwaanvraag op korte termijn uit te tekenen. Bij de zoektocht naar een bouwkundig tekenaar, hebben we TD-Office gevonden. Na uitwisseling van ideeën, werden volwaardige bouwplannen op heel korte termijn afgeleverd! Wij waren dan ook zeer tevreden over de service, waarbij ook het prijskaartje heel goed meeviel! (Els De Baere particulier).

Wenst u ook een tevreden klant te worden, neem dan snel contact met ons op.