Nieuw: 3D-print service.

Technical Design Office beschikt nu ook over een 3D-printer. Hiermee is het mogelijk om uw ontwerpen om te zetten naar een tastbaar object.

 title=

Wat is 3D-printen?

3D-printen is een soort productietechniek waarmee men op een snelle manier een tastbaar drie-dimensioneel object kan maken. Deze techniek wordt ook wel eens Rapid Prototyping genoemd.

Alhoewel deze techniek nog maar een paar jaar in de belangstelling staat, is deze techniek niet nieuw. De eerste 3D-printer werd in 1986 door het Amerikaans leger ontwikkeld. Ondertussen zijn er diverse bedrijven die 3D-printers voorgemonteerd of in zelfbouwkit (DIY) aanbieden.

Hoe werkt onze 3D-printer?

Voor men een object in 3D kan printen, heeft men eerst van het te printen object een 3D-tekening nodig. Deze 3D-tekening dient voor de 3D-printer in een leesbaar bestand omgezet te worden. Meestal is dat een .STL bestand. Een .STL is afkomstig uit de Stereolithography en beschrijft de geometrische vorm van het object in driehoeken. Dit digitale bestand wordt dan in schijfjes gesneden - slicen genoemd - om daarna om te zetten in een stuurcode (G-code) voor de 3D-printer.

Nu het bestand klaar is om te printen, heeft men uiteraard materiaal nodig waarmee men het object gaat opbouwen. Bij het printen op papier noemt men dit inkt, bij een 3D-printer noemt men dit een filament. Het is een draadvormig materiaal dat op een rol is gedraaid. De twee meest voorkomende filamenten zijn PLA (PolyLactic Acid) en ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen). Deze filamenten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en al dan niet doorzichtig. Naast PLA en ABS kunnen wij ook printen met Wood filament (samengesteld uit houtvezels en flexibele kunststof) en Sandstone filament (samengesteld uit kalk en kunststof).

Het filament wordt door de 3D-printer gesmolten en via een nozzle of spuitmond op een (verwarmde) glasplaat gespoten. Dit proces noemt men Fused Filament Fabrication en gebeurt laagje per laagje totdat het volledige object is opgebouwd. Onze 3D-printer kan printen met een laagdikte van 20 micron. 

Wat zijn de mogelijkheden van onze 3D-printer?

De maximale afmetingen van een object zijn 223mm (b) x 223mm (d) x 305mm (h). Daarentegen zijn de mogelijkheden onbeperkt wat vorm betreft. De objecten bestaan telkens uit één kleur. Voorbeelden van objecten kunnen gaan van een eenvoudig gepersonaliseerd gsm-hoesje, toebehoren voor de hobbyist tot een complex object voor technische toepassing.

Mocht u vragen hebben of wenst u een object in 3D te laten printen, aarzel dan niet ons te contacteren voor meer informatie. 

Met vriendelijke groet,

Kris Van der Biest